Californiajee

4 dagen sinds de vorige post maar het lijkt veel langer. We gingen naar Redwoods….

Nu staan we op een heel vriendelijk campinkje bij Shingleton, Calefornia. We zijn vandaag de hele dag in Lassen Volcanic Park geweest. We hebben sulphur works gezien (stink!) waar de zwaveldampen door heel lichtgrijze modder omhoog bluppen en de zwavelkristallen op de rotsen staan. En “Bumpass Hell” , een gebiedje waar stoom de grond uit komt spuiten, en rare lichtblauwe poeltjes vormen, een ook weer zo’n heerlijke zwavellucht. We hebben Fenneke even in de zwavel-stoom gezet ivm met haar eczeem, mocht niet te lang van Timo want dan zou ze oplossen zei hij.

Het park, gevormd rond Lassen peak van de in 1914 voor het laatst uitgebarsten vulkaan is prachtig. We kampeerden afgelopen nacht bij een meertje midden in het park (Summit lake) met uitzicht op de besneeuwde piek. Er is van alles te zien, prachtige bos, meertjes in alle kleuren blauw en groen en grijs, kale lava vlaktes en hoge pieken. Timo en ik zijn vanmiddag nog samen een wandeling gaan maken naar een meertje en onderweg zagen we weer nieuwe vogeltjes (voor ons dus) en eekhoorntjes (daar kriebelt het in heel Amerika van) . We gaan zo opzoeken in ons NW USA vogelboekje wat het waren. De zon is heel sterk op 2,5 km hoogte, ondanks flink smeren is Dautse roze, heb ik roze knieholtes (smeerfout) en Joos een rode neus. Fen en T worden gewoon bruin…

Hoewel we eigenlijk nog een nachtje mochten blijven op de mooie camping bij het lake, zijn we toch afgedaald vanwege de wifi: Joosje verwacht vannacht de uitslag van haar loting. Bijkomend voordeel is dat de nacht hier minder koud zal zijn (1, 6 km hoogte) de meisjes rillen er een beetje van daarboven..

Maar de laatste post waren we nog op weg naar de Redwoods, en daar kwamen we ook aan. In een prachtige State Park Campsite in Jedediah Smith Redwoods parks. Midden tussen de ” Old growth” (oerbos) Redwood trees. En die zijn dus nog groter dan de bomen in Olympic Park. De Park campsites zijn overigens populair, we hebben gelukkig gereserveerd want ze zijn meestal full. Op onze plek staat nu steeds een keurig bordje met Heimovaara en van tot welke datum. Je hebt er meestal een wc gebouwtje, een picnic tafel en een vuurplaats. Prima. Bij Redwoods konden we ‘s avonds naar een voordracht van een ranger. In een prachtig amfitheatertje vertelde hij met lichtbeelden de historie van de redwoods (95% weggekapt in een tijdspanne van ca 60 jaar) en van het park een van allerlei over bomen een beesten daar. Heel leuk eigenlijk. Het publiek in de State park campgrounds is wat anders dan de gemiddelde Amerikaanse kampeerder; Veel tenten, baarden en soms zeer rommelige campsites terwijl de wat gemiddeldere kampeerder hier grote RV’s en dikke vrouwen heeft, maar daar kwamen we gister achter.

De Redwoods parken bezoek je om Redwoods te zien, we hebben een prachtige lange wandeling gemaakt door de bossen daar, de oudste gedocumenteerde boom had een omtrek van 20 m en was 1500 jaar oud. Maar we zagen grotere en oudere. Voor de goede orde zijn we ook nog bij een boom gaan kijken waar je onderdoor kan rijden met je auto. Een particulier initiatief, moeders zit achter de kassa, 1$ pp. Onze wandeling door het woud was echt prachtig, je komt er bijna niemand tegen, er is zoveel ruimte hier.

Om van Redwoods naar Lassen te komen moesten we een flink eind rijden en over een bergketen. Het was echt bosbrand-area, overal zag je brandschade van en paar jaar oud tot zeer recent. Zo recent zelfs dat we een heel stuk achter een pilot car (follow me) stapvoets moesten rijden door de brandlucht. We kwamen langs vers beroette brandweermannen, de brandslanegn lagen nog in het bos..

Na veel gezigzag vonden we een tussenstop in een camping aan een mooi stuwmeer. De camping was van alle gemakken voorzien (bingo, openlucht film, snackbar) en gaf dus een heel ander beeld van de Amerikaanse kampeerder dan onze ervaringen in de parken. Plots heel veel erg dikke kinderen en ouders, de helft van de families had een soort quads (4 wiel motorfietsen) om zich te verplaatsen, kleine versies voor de kinderen, of elektrische stepjes, noem maar op. Maar we hebben heerlijk geslapen en je kon en fijn de was doen (voor een paar dollar kun je vaak prima wassen drogen hier, ideaal). De wifi wilde helaas niet lukken. En toen reden we naar Lassen dus. Oh ja, en onderweg zagen we diverse soorten herten langs de weg (soms dood, toen zagen we ook ca 20 gieren cirkelen) en we zagen bruine pelikanen aan de kust. Mooi hoor.

Morgen rijden we naar San Francisco. Dan gaan we twee dagen stedentrip doen, vast veel wifi…

This entry was posted in America 2012. Bookmark the permalink.

5 Responses to Californiajee

  1. Mam, Oma Hans , Hans says:

    Leuk verslag. Wat is dewereld toch mooi en boeiend! Ik ben benieuwd naar Joosje’s nieuws. Hier alles goed. Rot weer en koud. Jullie hebben het daar beter! Het is je van harte gegund. Liefs, Mam, Hans, Oma.

    • Joosje says:

      Hoi oma, ik ben uitgeloot en ga volgend jaar dus econometrie doen in Groningen. wel jammer maar ook wel spannend dus ik ben erg benieuwd! Liefs Joosje

  2. Mam, Oma Hans , Hans says:

    Lieve Joosje, wat ontzettend jammer! Enige troost: je bent een van de vele.
    Econometrie is wel heel wt anders dan je wilde. Ik hoorde dat dat een heel moeilijke studie is. Kan me er niets bij voorstellen. Ook niet tot wat voor banen het uiteindelijk kan lijden.
    Toch maar blijven genieten van de vakantie!!! Liefs voor allen, Oma Hans.

    • Joosje says:

      Hoi Oma,
      Hier staat uitgelegd wat het inhoudt: http://www.rug.nl/corporate/onderwijs/opleidingen/ba/econometrieBesliskunde/index

      Het is dus een Engelstalige studie wat het natuurlijk heel spannend maakt maar wat ik wel een uitdaging vind. Heel veel mensen zeggen mij dat het zo anders is dan geneeskunde maar dat vindt ik niet erg, wiskunde was naast biologie mijn lievelingsvak op school en dit is dus heel wiskundig maar dan toegepast op het bedrijfsleven. De banen die je ermee kan krijgen zijn heel goed, vooral bij banken zoeken ze veel econometristen maar alle grote bedrijven hebben ze nodig en zoals mijn vrienden vaak als eerste zeggen: ‘ik heb gehoord dat 1 op de 3 miljonair wordt!’.

      Ik ben heel benieuwd wat ik ervan vind maar mijn ouders zijn steeds enthousiaster en ik ook dus het komt vast goed! 🙂

      Liefs Joosje

  3. rients says:

    joosje en aanhangende familie’ik begrijp dat je uitgeloot bent voor medicijnen, maar met dezelfde practische en opgewekte instelling als je moeder aan econometrie begint.that’s the spirit.je wordt vast een succes, of wel millionair, of je krijgt ook drie
    net zulke kinderen als jullie zijn, of waarschijnlijk allebei.als je er maar plezier in hebt.
    met oma gaat het wel goed, langzaam vooruit.groetjes, oop

Comments are closed.